Hondentrimsalon Favoriet
Stationsstraat 13
1541 LE   Koog a/d Zaan
tel. 075-6404571
  Home  Onze trimsalon  Winkel  Het trimmen  Speciale behandeling
 Parasieten  Voor/na foto's  Nieuws  Contact  Onze honden

Het trimmen

Het Trimmen

Deze keurig onderhouden bobtail wordt regelmatig geknipt om het onderhoud binnen de perken te houden.             

Onderhoud, klitten en verharen.

Het dagelijks onderhoud van uw hond dient u zelf te verrichten, of middels een regelmatige borstelbeurt, bij ons. Sommige honden moeten dagelijks geborsteld en/of gekamd worden. U kunt de hond dan gelijk controleren op evt ongerechtigheden zoals klitten, wondjes, teken en vlooien.

De meeste honden hebben gelukkig een minder intensieve verzorging nodig, maar gemiddeld 1 keer per week de hond controleren op klitten ed is geen overbodige luxe.

Veel honden, vooral de kortharige, worden echter te vaak geborsteld. Bij iedere borstelbeurt verwijdert u dode, maar ook gezonde haren. Deze haren waren nog niet aan vernieuwing toe, maar het lichaam maakt wel weer een nieuwe aan. Hierdoor raakt de vacht “in de war” en zal overmatig en het hele jaar door gaan verharen. Ook de invloed van de centrale verwarming is merkbaar op de vacht en kan overmatig en langdurig verharen bevorderen. Ruien is lastig, maar het hoort erbij! De meeste haren verdwijnen in de stofzuiger omdat het losse haar op de grond valt.

Bij sommige honden blijft een groot deel van dit losse haar in de vacht zitten. Vooral langharige honden en honden met een erg dikke vacht hebben hier last van. Het is vooral de ondervacht die verhaart en die losse haren blijven gevangen zitten in de bovenvacht. Als deze haren niet dmv borstelen verwijderd worden ontstaan er makkelijk klitten, zeker op plaatsen waar veel wrijving is, zoals onder de halsband, achter de oren, in de liezen en onder de oksels. Als deze klitten blijven zitten gaan ze op den duur vervilten, zeker wanneer de hond nat wordt door zwemmen of wassen. (zelfs door regen en mist kan de vacht gaan vervilten, dit zie je oa veel bij Perzische katten)

Heeft uw hond dus klitten zorg dan dat de klitten er eerst uit zijn voordat u gaat wassen. Het is een fabeltje dat honden niet ( vaak ) gewassen mogen worden. Dit geld alleen voor honden die buiten verblijven, zoals waakhonden, boerderij en erfhonden. Door de hond te wassen haal je het vet (talg) van de vacht waardoor de hond sneller nat wordt en langer nat blijft, u kunt zich voorstellen dat dat voor een buitenhond niet wenselijk is. Deze vetlaag veroorzaakt ook de “hondenlucht” , zeker wanneer deze bijvoorbeeld in de regen nat wordt. Vooral witte honden zien er gewoon aantrekkelijker uit als ze mooi schoon zijn. Gebruik wel altijd een goede hondenshampoo, ook baby shampoo heeft een andere ph waarde dan hondenshampoo.

De trimbeurt
               

Deze ernstig vervilte maltezer konden we alleen nog maar kaalscheren, hier helpt geen borstel of kam meer aan.Als uw hond onverhoopt toch met erg veel klitten in de trimsalon komt, kiezen wij in principe voor de meest hondvriendelijke verzorging, wat meestal inhoud dat de vacht kort geschoren wordt. Het uit de klit halen van een zwaar geklitte en vervilte vacht is zeer pijnlijk!! Wij hebben helaas geen wondermiddeltjes Alleen in uitzonderlijke gevallen zullen wij zo’n hond gaan ontklitten, u moet dan wel rekenen op een hogere prijs omdat het ontklitten zeer arbeidsintensief is.

Bij een trimbeurt wordt uw hond in principe altijd gewassen, muv plukhonden, deze worden alleen gewassen als u het wilt en de huid van de hond het toestaat, dus niet geïrriteerd is geraakt door het plukken. Over het algemeen is het beter de hond ca 14 dagen na het plukken te wassen, dit om overgevoeligheidsreacties te voorkomen. Het is ook niet wenselijk de hond te wassen voor de plukbeurt, omdat de vacht daardoor te zacht wordt, wat het plukken bemoeilijkt.

Als u uw hond niet gewassen wilt hebben, geef dat dan even door, bij voorkeur al op het moment dat u de afspraak maakt.

Bij elke trimbeurt worden, indien nodig, de nagels geknipt, oren uitgeplukt en schoongemaakt, het gebit gecontroleerd en indien mogelijk schoongemaakt. Anaalklieren worden wel gecontroleerd maar alleen uitgedrukt als dit nodig is, teveel uitdrukken stimuleert de aanmaak van nieuw anaalvocht, waardoor evt klachten kunnen ontstaan.